11 Mayıs 2011 Çarşamba

Maraşlı olan anlar; Tarhana & Firik

Tarhana firiği sezonu acilmistir, cumlemize hayirli olsun. Eksi eksi, yumusak yumusak yenen, tadina doyum olmayan, yedikce az daha yiyim sonra birakirim denilen ama bitene kadar yediginiz bir lezzet var. Seven cok sever, hastasi olur, marastan biri gelse cantasini karistirir ama sevmeyen de boykkk bu ne beeee,bunu mu yiyorsunuz der.Sende aman birak sen ne anlarsin be deyip,ohhh ben yerim hepsini dersin.



Tarhana; cogunuzun bildigi sadece toz formatta olmayip, kislari evde cerez,cips niyetine yiyebileceginiz kitir kitir, lays marka cips inceliginde ,eksi olan bir tur geleneksel yiyecektir. Birlesenleri; sosyetik adi asurelik bugday olan ama adi gercek adi dövme,yogurt,kekiktir. Bunlar aksamdan karistirilir ve bastirilir yani mayalanmaya birakilir. (ekşi olsun diye) Ertesi sabah kocamannnnn bir kazanda  ( Habamam sinifinda kampta,Şaban'i kaynatmaya koyduklari kazan gibi) kocaman bir atesin ustunde coook uzun saatler kaynatilirda kaynatilir. Aş olur aş=) Sonra ''çiğ'' lerin ustune serilir. (Bknz: Ustteki resim) bahsetmeden gecemeyecegim. Isin ustaligi burda; cigin ustune serme kisminda ,sermek kolay ama muhim olan incecik sermekte.. Gunese serilen ciglerin ustunde 2-3 gunde kurur bu aş..2 gunde yari islak yari kuru bir hal alir ki buna firik denir. Yanina sucuk,cerez,cevik mukemmel olur.Bknz:



 3 gunde tam kurur,citir citir cikar ciglerden,parcalanir,kisin yemek uzere saklanir. Kisin kirmizi sarabin yanina ayri bir guzel gider. Firin tepsisine dizip azicik firinlarsaniz,kizarmis olur ve dah bir dayanailmaz olur tadi..

Allahim sen mahrum etme beni bu guzel tatdan...

Kissadan hisse: Bir marasli akca pakca,balik etli olmaya mahkumdur. Nasil yemez insan bunlardan ama yaaaa!

Maraşlı Piggyto

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder