20 Nisan 2011 Çarşamba

Money talks or Money sucks?




Para, kisiye kendini guclu hissettirir.  Paranin miktari onemli bile degil, ister 100.000 liran olsun ister 10 liran olsun, cunku paranin kimde olduguna gore degisir gucu. Senin icin 10 tl hep varken baska biri icin 10 tl dunyalar demektir...10 lira ile sen mutsuz olursun ama baskasi mutluluktan ucar havalara.. Bunu seneler once pazarda alisveris yaparken bir anne ve 2 cocugunun konusmasini duydugumda anladim. 7-8 yaslarindaki cocuklar o kadar hevesli o kadar mutlu bir sekilde birbirlerine sunu soylemislerdi:
-Ooooo daha 10 liramiz var,ayakkabiyi da aliriz..
Bizim cogu zaman burun kivirdigimiz,hic param yok dedigimiz zaman bile 10 liramiz varken,onlar icin 10 tl dunyalar demek,ayakkabi demek, mutluluk demek ve kendine guven demek. Cunku yarin okulda yeni ayakkabiyi giyince topa daha kuvvetli vuracak,arkadaslarinin yaninda daha bir guvenli basacak yere,caka satacak hatta onlara.. Bir arkadasim vardi ilkokulda Zeynep diye, Zeynep Şenel'di sanirim.. Bir gun cok guzel,yeni, siyah rugan ayakkabilarla gelmisti. Tenefuste ustune bir toz konsa hemen silerdi, butun gun o ayakkabiyi sevip, kirlendikce silmisti. Ama silerken o kadar mutluydu ki.. Benim hatirimdan bu sahne yillardir gitmez. Hatta ilkokul deyince gelen 5-10 kareden biridir haaa bir de Zeynep deyince=)

10 kurusum eksikken dolmusa binmeye cesaret edemem ben,utanirim soyleyemem. Cogu zaman gipta ile bakmisimdir bunu soyleyip -Kaptan, helal et,10 kurus cikmadi diyenlere..

Paran varsa daha bir yuksek cikar sesin,karsindakini kucumseme gucu bulursun kendinde. Bunu bilerek mi yapiyoruz bilmiyorum,fark etmiyoruz cogu zaman ama donupte baktiginda o sahneye,gorursun acik bir sekilde neyi,kimi,nasil kucumsedigii hatta ezmeye calistigini..
Parasi olan insan kolay kirar cevresindekileri, kendini guclu ve mutlu hisseder. Hic yalniz kalmam sanir, ustunluk taslar etrafa..
Para, hic bir sekilde hic bir sevginin yerini tutmaz. Hasta oldugunda kimi zaman kendine bakacak birini bile bulamazsin parayla.. Bulsan bile sana yakinin gibi mi bakar sanki? Sefkatsizce kaldirir seni, hoyratca verir bardagini,suyunu..
Para, gecicidir. Bugun paranla ezdigin insanlarin yerinde yarin sen olabilirsin. Evet, bugun guclusun ama yarin? Yarindan bu kadar emin misin? Ya da gecmiste var miydi paran? Paran yokken de bu kadar yuksek cikiyor muydu sesin? Bu kadar eyvallahin olmadan mi yasiyordun yoksa cikarken kapilari usulca mi cekiyordun?

Usulca cek kapiyi cikarken diye bosa dememisler..

Kissadan hisse; Varlik sevistirir, yokluk dovusturur her ne kadar dogruysa Para ile saat olmaz da bir o kadar dogrudur.
Kissadan hisse: Ne oldum degil ne olacagim demelidir insan..Bir de seni bugunlere kimlerin getirdigini unutmamak lazim... Gecm,si unutmamak lazim...

Bilge Piggyto

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder